Doğal Güzellikler 16 Mart 2023, 10:34
BOYABAT KALESİ
Tarihi MÖ. 7’inci yüzyıla uzanan bu kalenin Paflagonyalılar tarafından inşa edildiği biliniyor. Ülkemizdeki tüm kaleler gibi bölgeye hakim bir noktada yükselen Boyabat Kalesi; Roma, Bizans ve son olarak da Osmanlı İmparatorluğu’nun izlerini taşıyor.
Boyabat Kalesi, Gökırmak Vadisi ile karşısındaki iki sarp kayalık tepeden biri üzerinde kuruludur. Kalenin en önemli özelliklerinden biri de kayaların aslını bozmaksızın, doğal yapısına uygun olarak inşa edilmesidir. İlginç olan tarafı ise, kalenin bulunduğu tepe, aslında bir yer altı şehrinin dış korumaları görevindedir.
Boyabat Kalesi, sadece kale içi ve surları ile donatılmamış. Özellikle meraklılar ve arkeologlar için kalenin altındaki tüneller heyecan verici ve görülmeye değerdir. Bir nevi labirentleri andıran Boyabat Kalesi’nin en gizemli yeri ise; kalenin altındaki yer altı şehridir. Yapılan araştırmalara bağlı olarak arkeologlar bu yer altı şehrindeki tünellerin Boyabat ilçesinin altından dolaştığını tahmin ediyor. Bu yer altı şehrinde Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntıları görmek mümkün. Restorasyon çalışmaları öncesinde, eski temellerde, kale iç duvarının bir kısmında, Roma ve Bizans eserleri bulunuyormuş. Yeni kalenin ise Osmanlı döneminde yapıldığına kesin gözüyle bakılıyor. Yine de yazılı kanıtlar olmaması sebebiyle bu konuda net bir kanıya varmak çok güç.
BAZALT KAYALIKLARI TABİAT ANITI
Birbirine yakın 3 ayrı vadide yer alan kayalıklar; 30-40 metre yüksekliğinde olup, 4-5-6 köşeli sütunlardan oluşmaktadır. Üstten bakıldığında çokgen görünümlü blok taşlar bir arı peteği şeklinde çokgen görünümlü, karşıdan bakıldığında ise yan yana dizilmiş ince uzun prizmal gövdeli blok taş yığını şeklindedir. Jeolojik oluşumu ile ilgili Maden Tetkik Araştırma Enstitüsü ve 9 Eylül Üniversitesi uzmanlarınca yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda genç döneme ait yaklaşık 3-5 milyon yıl yaşında olduğu sonucuna varılmıştır. Ülkemizin 106. tabiat anıtıdır.
Bazalt Kayalıkları Tabiat Anıtı; her mevsim ayrı bir güzeldir elbette ama çiçeklerin açtığı Mayıs ayında farklı bir güzelliğe bürünmekte ve yürüyüş yapmak ayrı bir keyifli olmaktadır.
Burası sit alanı ilan edildikten sonra turizme açıldı ve doğa yürüyüşü sporları çok moda. Vadinin sonunda Bazalt Kayaları arasından akan şelaleyi görmenizi öneriyoruz.
Ayrıca mesire alanlarında piknik yapma olanakları da mevcut.
Ayrıca her yıl düzenli olarak yapılan “Tarihten Doğaya Bahar Yürüyüşü” etkinliğine katılabilirsiniz. 07 Mayıs 2017 tarihinde yapılan yürüyüşte 12 kilometrelik yol katedilmiştir.
Bazalt Kayaları Tabiat Anıtı Kurusaray Köyü, Harun Çayı Mevkiinde olup;
Araç İle: Boyabat’taki Bazalt Kayalıklarını anayol üzerindeki tabelalar vasıtasıyla bulabilirsiniz. Anayoldan yaklaşık 15 km içeride yer alan bazalt kayalıklarının bulunduğu bölgeye doğru yaklaştığınızı, çevrede yer yer karşılaşabileceğiniz bazalt kayalıklarından anlayabilirsiniz. Eğer yolunuzu kaybederseniz Kurusaray Köyü’nü bulun. Bazalt
Kayalıkları Tabiat Anıtı, Kurusaray Köyü’nden 2,5 km uzaklıkta.
ÇUKURHAN KÖYÜ KALESİ VE ŞELALESİ
Çukurhan Köyü’nün kuzeybatısında, yüksek bir tepenin üzerinde ve Sinop’tan gelen nehir vadilerinin ulaştığı düz yaylaların (Emiryayla, Tarmalı yaylası) güneyinde ve yaylalardan gelen bir doğal kayanın üzerinde yer alır. Yüzeyi düz bir kayanın kenarlarına duvarlar örülerek yapılmış bir kaledir. Bugün sadece dik yamaçlar üzerinde birkaç sıra duvar kalıntısı bulunan kalenin içinde şu anda 97 basamağı mevcut olan bir dehliz yer almaktadır. Bu dehlizler yeraltı kültürüyle ilgili olarak yapılmıştır. Daha önce köylüler burada 250 basamak saydıklarını ifade etmektedirler. Kalede bulunan buluntular genel olarak, Helenistik ve Roma Çağlarına aittir. Demir Çağına ait bazı buluntulara rastlanmıştır. Ancak kalenin büyük bir olasılıkla an parlak döneminin Mithridates Dönemi olduğu tahmin edilmektedir. 10.10.1990 tarihinde tescillenmiştir.
Çukurhan Köyü Şelalesi; İlçe merkezine 29 km. uzaklıkta Çukurhan Köyü sınırları içerisindedir. Köyden gecen çayın üstünde Gökbögüt mevkiinde bulunmaktadır. Aynı çay içerisinde irili ufaklı birçok şelale mevcuttur. Şelaleye yaklaşık yarım saat yürüyüşle ulaşılmaktadır. Bölgede trekking, piknik, gezi ve av olanakları mevcuttur. Şelale, turizm açısından Boyabat’ın en önemli yerlerindendir. Doğal görünümü ve heybeti ile seyrine doyum olmaz bir görünüm arz etmektedir.